Psihoterapeutul  Dr. Ursula Sandner:  „Iubirea nu este compatibila cu dependenta. Atunci cand esti dependent de un om apare teama de a nu-l pierde. Teama duce la …”

(Last Updated On: September 5, 2018)

Psihoterapeutul  Dr. Ursula Sandner oferă sfaturi celor îndrăgostiți. Primul, să nu confunde iubirea cu dependența.

Dr. Ursula Sandner„Iubirea nu este compatibila cu dependenta.
Atunci cand esti dependent de un om (fie pentru ca existenta ta depinde de bunavointa acelei persoane, fie pentru ca iti imaginezi ca nu te poti descurca singur, fie ca il folosesti pe celalalt ca sa-ti umple golurile interioare, fie pentru ca ai face orice doar ca sa nu ramai singur si sa fii nevoit sa te confrunti cu tine insuti, etc.), apare teama de a nu-l pierde.

Teama duce la compromisuri, sacrificii, manipulare, santaj emotional, conflicte, zbucium si neliniste, incordare, vigilenta, posesivitate, gelozie si control. Iar atunci cand sunt prezente aceste lucruri, putem vorbi despre orice insa nu despre iubire.

Iubirea nu poate sa existe decat atunci cand exista libertate – libertatea de a fi tu insuti si libertatea partenerului de a fi asa cum isi doreste sa fie. In orice relatie functionala, fiecare dintre parteneri alege singur sa ramana sau nu in acea relatie. Atunci cand esti constrans sa stai alaturi de cineva (prin manipulare, santaj emotional, amenintari, pentru ca te simti obligat sau constrans, s.a.m.d.) nu mai poate exista dorinta, deoarece dorinta la randul ei este alimentata de libertatea de a alege.

Suferinta din “iubire” nu este din iubire, ci este data de egoismul, egocentrismul si orgoliul tau. Tu ai vrea ca partenerul tau sa faca ce, cand si cum iti doresti tu, iar daca asta nu se intampla, suferi.

Stii sa iubesti atunci cand nu cauti sa legi cu lanturi pe cineva de tine – nu ai nevoie de asta, deoarece ai atins maturitatea necesara ca sa te bucuri de independenta si de libertatea ta proprie si le respecti si la omul pe care il iubesti”.