Psiholog MONICA POPA: Teroarea fericirii eterne – „Evitarea, reprimarea, mascarea emoțiilor negative are consecințe nefaste asupra psihicului nostru, tensiunea generată de acestea acumulându-se și ducând la descărcări emoționale ulterioare inadecvate. Doar conștientizând…”

(Last Updated On: October 11, 2018)

Teroarea fericirii eterne
Presiunile sub care ne aflăm sunt nenumărate și nu fac decât să ne predispună la nefericire. Azi trebuie să fim partenerii perfecți, angajați ideali, părinți ireproșabili și să deținem diverse lucruri pentru a ne încadra “cu bine” în foarte rigidele tipare sociale. Problema e că ne este imposibil să bifăm toate exigențele acestei liste. Și de aici nefericirea.

Și, ca și când n-ar fi de ajuns, peste toate mai e nevoie să fim mereu fericiți, etalarea unor emoții diferite de fericirea mult râvnită fiind sinonimă cu înfrângerea în plan personal, atrăgând atenția și interesul tuturor.

O viață emoțională echilibrată include atât emoții pozitive, cât și negative. Evitarea, reprimarea, mascarea emoțiilor negative are consecințe nefaste asupra psihicului nostru, tensiunea generată de acestea acumulându-se și ducând la descărcări emoționale ulterioare inadecvate.

Doar conștientizând stările noastre emoționale avem ocazia să ne reglăm emoțional. De aceea e necesar să ne trăim emoțiile așa cum vin, fără a le considera nepermise sau inacceptabile.

E în regulă să ne simțim triști, e în regulă să avem o stare de melancolie, e în regulă să resimțim enervare sau frustrare atunci când scopurile pe care ni le-am stabilit sunt blocate. Suntem ființe complexe, cu vieți emoționale complexe. Important e să ne acceptăm emoțiile și să le permitem să se manifeste, nicidecum să le negăm deoarece ele vor reapărea, mai puternice și mai intense.

Utilizarea lor în mod constructiv e cea mai adecvată metodă de a valorifica emoțiile negative: tristețea favorizează introspecția și autoevaluarea, melancolia stimulează creativitatea, iar frustrarea poate fi un combustibil foarte potrivit pentru activități.

Să nu uităm că nu întotdeauna emoțiile pozitive sunt exclusiv bune, iar cele negative rele. Există emoții pozitive cu rol astenic, care fiind foarte intense ne pot slăbi vigilența și ne pot pune în pericol, așa cum sunt și emoții negative cu rol stenic, care ne pot mobiliza spre acțiune sau ne pot crește motivația de a face lucruri.

Să fim, așadar, cu mai multă înțelegere la adresa stărilor noastre emoționale, să ieșim de sub teroarea fericirii eterne și autoimpuse și să ne acceptăm cu mai multă deschidere și înțelepciune viețile interioare. Pentru că e nefiresc și nu trebuie să fim mereu fericiți, ci e necesar să fim bine cu noi înșine, iar asta este o stare care se exersează și care vine din echilibrul dintre plus și minus, dintre pozitiv și negativ, dintre lumini și umbre…
Psiholog MONICA POPA